Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να φορέσει το παιδί μου πουέντ;

2022-01-22

Το όνειρο κάθε μικρού κοριτσιού όταν ξεκινάει το πρώτο του μάθημα μπαλέτου είναι να έρθει εκείνη η στιγμή που θα φορέσει για πρώτη φορά πουεντ. 

Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλουν πουέντ;

Η καλύτερη ηλικία για ένα κορίτσι να φορέσει πουέντ είναι 10 - 12 ετών. Μέχρι εκείνη την ηλικία τα μετατάρσια δεν έχουν αναπτυχεί πλήρως και είναι αδύναμα για να υποστηρίξουν το βάρος του σώματος πάνω στα δάχτυλα. Συνήθως μετά την ηλικία των 12 η ανάπτυξη των μεταταρσίων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Γι' αυτό το λόγο αν μία μπαλαρίνα φορέσει πιο γρήγορα πουέντ απ’ ότι πρέπει ίσως δημιουργηθούν προβλήματα στο μυοσκελετικό τους σύστημα.   Σίγουρα όμως έχουμε δει και μικρές μπαλαρίνες να φοράνε πουεντ και από πιο μικρές ηλικίες (π.χ. 10 ετών). Αυτό δεν σημαίνει ότι και εμείς πρέπει να δώσουμε στις μαθήτριες μας πουεντ σε τέτοια ηλικία. Υπάρχουν σώματα με αρκετές ευκολίες που βοηθάνε στην τεχνική που χρειάζεται για τις πουεντ, όπως είναι η καλή ευλυγισία και το καλό coup de pied, αλλά κάθε σώμα είναι διαφορετικό.

Ωστόσο, η ηλικία δεν θεωρείται ο μοναδικός παράγοντας. Για να ξεκινήσει η μικρή μας μαθήτρια να φορέσει πουέντ θα πρέπει σίγουρα να έχει μία πολύ καλή βάση στην τεχνική του μπαλέτου, δηλαδή, θα πρέπει να μπορούν να σταθούν στις μύτες των ποδιών τους (demi pointe με μαλακά παπουτσάκια) κρατώντας ίσια την πλάτη, τραβώντας τον κορμό προς τα πάνω ενεργοποιώντας τους κοιλιακούς και κρατώντας σταθερό το τετράγωνο του κορμού, χωρίς να χαλάει το en dehor, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να βάλουν πουέντ.

Επίσης άτομα με μικρή ευκινησία της ποδοκνημικής άρθρωσης και του γονάτου θα δυσκολευτούν πιο πολύ με τις πουέντ, διότι με το που ανέβουν θα χαλάσει όλη η στάση του σώματος (δηλαδή, θα λυγίσουν τα γόνατα, το en dehor θα χαθεί και το ανέβασμα στις πουέντ δε θα γίνει σωστά). Αυτό μπορεί να φέρει αρκετούς τραυματισμούς στο μέλλον, οπότε πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία και προσοχή στην ενδυνάμωση και ταυτόχρονα στην ευλυγισία του coup de pied και της ποδοκνημικής άρθρωσης ώστε η τεχνική στις πουέντ να είναι καλύτερη. 

Σημασία όμως πρέπει να δώσουμε και στο ακριβώς αντίθετο! Κορίτσια με μεγάλο coup de pied και γόνατα με υπερέκταση τείνουν να μην έχουν τον κατάλληλο έλεγχο του σώματος (το coup de pied τραβάει το κέντρο βάρους μπρος, ενώ το γόνατο το τραβάει πίσω). 

Θυμηθείτε όμως πως : Μόνο ο δάσκαλος σου μπορεί να καθορίσει ότι είσαι στο σωστό στάδιο σωματικής ανάπτυξης, διότι η δουλειά με πουέντ μπορεί να είναι επικίνδυνη για τα πόδια σου αν δεν έχει προηγηθεί σωστή προετοιμασία.