Μπορώ να ξεκινήσω μπαλέτο σε μεγάλη ηλικία; Να το δοκιμάσω;

2022-02-13

Το να ξεκινήσεις μπαλέτο ως ενήλικας, χωρίς να έχεις ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν, μπορεί να σου φαίνεται ασύλληπτο, πολύ δύσκολο και ακατόρθωτο. Κι όμως δεν είναι - και σίγουρα δεν χρειάζεται να περιμένεις κάποιο 'σημάδι' για να ξεκινήσεις!

Πολύ συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις από ενήλικες που αγαπούν το χορό και θέλουν να ξεκινήσουν αλλά διστάζουν. Έτσι λοιπόν προσπαθήσαμε να σας απαντήσουμε σε κάποιες από αυτές.

Γιατί να δοκιμάσω μπαλέτο;

Το μπαλέτο είναι μια δραστηριότητα που αφορά την σωματική ευεξία και σου μαθαίνει να αγαπάς και να σέβεσαι το σώμα σου και το μυαλό σου, ενώ διδάσκονται σπουδαίες αρετές όπως αυτές της πειθαρχίας, της υπευθυνότητας, της οργάνωσης και της συνεργασίας. Ακόμη, καλλιεργεί τη φαντασία σου, τη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητά σου. Έτσι ανακαλύπτεις τον εαυτό σου σε πράγματα που δεν είχες φανταστεί ποτέ.

Εκτός από τον πνευματικό κόσμο, το μπαλέτο γυμνάζει το σώμα σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που το κάνει μία θαυμάσια μορφή άσκησης. Ο κλασικός χορός χτίζει τους μυς και χαρίζει στο σώμα πλαστικότητα και ευελιξία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι  γυμνάζει μυς που δεν γυμνάζει κανένα άλλο άθλημα. Επίσης χαρίζει σωστή στάση σώματος, ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη και βοηθάει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας. 

Μήπως είναι αργά και δύσκολο να ξεκινήσω τώρα;

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσει κάποιος μπαλέτο.  Καθετί που μας είναι άγνωστο είναι δύσκολο στην αρχή. Μπορεί οι ασκήσεις και οι χορογραφίες να σου φανούν δύσκολες ή πολύ γρήγορες ή να δυσκολεύεσαι να τις θυμάσαι. Ή μπορεί να νιώσεις ότι δεν έχεις αρκετή ευλυγισία ή αρκετή μυϊκή δύναμη. Είναι απολύτως φυσιολογικό: όλα αυτά είναι πράγματα που βελτιώνονται με το χρόνο και με την εξάσκηση. Ακόμα και οι αρτιότεροι χορευτές ήταν κάποτε σ' αυτό το σημείο! Να θυμάσαι ότι όσο περισσότερο κάνεις χορό, τόσο το σώμα σου θα συνηθίζει και θα μπορείς να χορεύεις όλο και καλύτερα. Μην απογοητεύεσαι λοιπόν από το πρώτο μάθημα και δώσε στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται! Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις στη δασκάλα σου ή στο δάσκαλο σου μετά το μάθημα - σίγουρα θα έχει κάποια συμβουλή να σου δώσει για να σε βοηθήσει να προχωρήσεις! ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ! Με υπομονή, επιμονή και φυσικά αν σου αρέσει ο χορός και η κλασική μουσική μπορείς να κατορθώσεις πολλά. 

Μπορώ να ξεκινήσω στη μέση της χρονιάς ή να περιμένω το Σεπτέμβρη;

Να ξεκινήσεις τώρα! Μην αφήνεις το χρόνο να  σε πάει και άλλο πίσω, όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο για εσένα και το σώμα σου. Δεν είναι απλό να προσαρμοστείς εύκολα σε ένα τμήμα που έχει ήδη ξεκινήσει, είναι όμως απολύτως εφικτό, αρκεί να το θέλεις. 

Θα μπορέσω να γίνω επαγγελματίας χορευτής/τρια ή δάσκαλος/δασκάλα χορού;

Η αλήθεια είναι ότι για να κάνεις ένα τόσο μεγάλο βήμα θέλει γερό στομάχι. Θα συναντήσεις πολλές δυσκολίες και γρήγορα θα θέλεις να τα παρατήσεις. Αν όμως σου αρέσει τόσο πολύ και απολαμβάνεις τα μαθήματα ίσως με πολύ σκληρή δουλειά, τα καταφέρεις. Και να τονίσουμε ότι ο παράγοντας δεν είναι η ηλικία αλλά το πόσο έξυπνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σώμα σου. Γι' αυτό λοιπόν θα πρέπει να βρεις την σωστή σχολή αλλά και τον σωστό καθηγητή που θα μπορέσει να σε οδηγήσει εκεί που θέλεις. 

Θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε, να σας βοηθήσουμε και να απαντήσουμε σε όλες σας τις απορίες!

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!